Nieuwjaarsboodschap 2024  |  17 december 2023  |  Oth - Ellen Rauh

Nieuwjaarsboodschap 2024

Lieve samen, een zeer turbulent jaar wacht. Maar dat zijn jullie al gewend. Allerlei statistieken, allerlei planningen zullen totaal in de war gegooid kunnen worden en andere mensen die glijden dan weer overal moeiteloos doorheen. Dus het is nooit voor iedereen, maar chaos alom.

Wat is oorlog? Vorig jaar hadden we het over de Toren van Babel. Praten, praten, praten en maar praten. En niemand luisterde naar elkaar. Kijk wat er gaande is. Heel veel organisaties sneuvelen omdat er veel gepraat wordt maar niet geluisterd. Heel veel regimes wankelen omdat het niet meer gebaseerd is op de wil van het volk, maar op de wil van de macht. Het is dus niet alleen oorlog tussen landen, tussen overtuigingen, maar ook tussen klimaat, te warm, te koud, te droog, te nat. Stromingen van de oceanen veranderen, maar de mens denkt nog in statistieken. Oude stromingen, luchtstromingen gaan veranderen, waardoor vogels een ander traject gaan volgen, maar dat was niet berekend in de oude statistieken.

In geen enkel land op Aarde wonen nog alleen maar originele inwoners. Het is een mengelmoes van rassen en persoonlijkheden. Ook Nederlanders zijn de hele wereld ingetrokken om daar een nieuw leven te beginnen. Dus alles gaat zich vermengen. Ook dieren. Ze komen mee met vrachtschepen, met vliegtuigen en nemen een vakantietripje naar een land waar ze normaal nooit zouden komen. "Hee! Dat is hier wel leuk. Ik blijf hier!" Dus er komen andere rassen, andere planten, die zich gaan vermengen en nieuwe soorten tot gevolg zullen hebben.

Kijk naar de laatste jaren. Er was de pandemie. De bedoeling was dat de mensen wakkergeschud werden. Niets bleek minder waar. "Gewoon doorgaan, dat was en het is voorbij". De vogelgriep, anderhalf jaar. "Nou en?" Het is niet voorbij. Alle grote massa's worden getroffen door schimmels, door virussen, door bacteriën. Het goede nieuws is dat wat jullie als mensen afval noemen, ingenieus opgeruimd gaat worden door nieuwe systemen in oceanen. Microcellen die leven van plastiek, diersoorten die zich gaan aanpassen aan menselijk gedrag. Er gebeuren geweldige dingen. Als je dat durft waar te nemen, dat jij als mens op dit moment leeft om het te mogen aanschouwen, dan is het een zeer, zeer boeiende tijd.

We zouden jullie aanraden - het is al weer een tijd geleden - maar het laatste boek (Het oergeheugen van de Aarde), daar staan zeer veel aanwijzingen in van de nieuwe tijd, tussen de lijnen door. Oude kennis wordt weer bruikbaar. Massale kennis wordt ondermijnd, afgestraft. Steeds meer ketens, die alleen maar gebaseerd zijn op winstbejag, zullen helaas sneuvelen. En het klimaat doet gekke dingen. Voor de één een voordeel, voor de ander een nadeel. Glijd mee!

En als er hypes zijn in het nieuws, raden wij jullie aan: als het je raakt, verleg je aandacht. Het is marketing om jouw denken in een richting te brengen. Doe niet mee met de kudde. Verleg je aandacht en je zult zien, je hoort het nog wel maar het zal je niet meer zo raken.

Er gebeurt zoveel ellende en hoe groter de ellende, hoe meer het in beeld gebracht wordt. Net of er alleen nog maar ellende is. Maar lieve mensen, er gebeuren zoveel mooie dingen. Richt je op echte vriendschappen, nieuwe vriendschappen. Menselijke contacten, contacten met dieren, contacten met planten. Er is zoveel waar je je aan op kunt trekken.

Geloof niet dat er alleen maar crisis is. Het is een woord dat zo gemakkelijk gebruikt wordt. Nee, elk van jullie hier leeft in welvaart, in grote welvaart en in vrijheid. Heb je dat verdiend? Nee. Ben dankbaar dat je het mag ervaren. Anderen hebben dat verworven voor jou. Jij hebt het in je schoot geworpen gekregen. Dus je kunt er geen rechten aan verbinden. Hoe meer mensen rechten gaan opeisen voor zichzelf terwijl ze in vrijheid leven en de plichten die daarbij horen verwaarlozen, hoe groter de dreiging is om vrijheid te verliezen. Ben je daar bewust van - je hebt rechten en plichten, maar niet alleen rechten - want dat kan grote, zeer grote chaos teweegbrengen. Anarchie. Wie is nog de baas? Wat zijn de regels? Wat zijn de wetten? Wat zijn de omgangsvormen? Hoe gaan we nog normaal om met elkaar? Oefen in kleine kring met je vrienden en besef dat het wel nog bestaat. Dat er heel veel oprecht vriendelijke aardige mensen zijn, maar je zou het soms vergeten en er moedeloos van worden.

Veel angst is aangepraat. Geloof in vrijheid in jezelf, dat jij jouw leven leeft zoals de bedoeling is dat jij leeft, omdat jij daar ervaringen op doet en als bepaalde beperkingen afgerond zijn, dan zul je een nieuwe fase in glijden. En dan zullen die beperkingen als vanzelf wegsmelten. De enige die daar dan heel erg aan zal moeten wennen, dat ben je zelf. Als je heel lang gewend bent geweest om tegen de wind in te lopen, is je hele lichaam daarnaar vergroeid. Als je dan ineens de wind mee krijgt, ben je totaal uit evenwicht. Verleg dan je focus. Zoek je nieuwe evenwicht door de focus te verleggen en niet in de oude patronen te blijven denken.

We wensen jullie voor 2024 de wind mee op weg naar de nieuwe tijd.

Nieuwjaarsboodschap 2024  |  17 december 2023  |  Oth - Ellen Rauh